Om mig

Linda heter jag – vill gärna beskriva mig själv med ordet ”tjejj i sina bästa år ” , undviker ordet ”kvinna” av någon konstig anledning som säkerligen bottnar i en rädsla för att bli äldre 🙂 En stark & tydlig tjej som ständigt söker utmaningar i hopp om att utvecklas som person . Gillar att ha mål & sträva mot dem , tidssatta ska de vara annars rinner de lätt ut i sanden . Trygg likt Ferdinane kan jag njuta av stunden & doften av blommorna medans andra irrar runt & söker framtidslyckan under varje sten . Tävlingsmänniska uti fingerspetsarna – men med åren & erfarenheten så inser jag att framgång är så mycket mer än en tävlingsmerit eller strävan efter en titel på ett papper – framgång kan vara Sm vinst men också , icke att förglömma , så kan framgång vara att få harmoni & kommunikation med en hund som kommit vilse i sitt liv , en hund som saknar trygghet ….

 För 16 år sedan fick jag min första hund , en RR hane på 6 månader . En , till en början väldigt ”ball” hund . Utan erfarenhet men redan då med någon form av sunt hundtänk , så förstod jag fort att jag behövde vägledning med denna individ – från ball till envis , bångstyrig 1 åring med väldigt mycket muskler .  Alex blev 9 år men inte så mycket mer att skryta med – en svår hund för en erfaren , en ännu svårare för en nybörjare . Men min vilja att lära & utmaningarna jag fick med honom gjorde att min väg innom hundvärlden startade här – jag var facinerad av hur man kunde kommunicera & kanske ännu mer hur man kunde misslyckas med kommunikation & relation genom okunskapen . Nästa mål var uppsatt – jag skulle lyckas !

Lilla tjejjen på bilden blev hund nr 2 – en stabil tjejj med en enorm följsamhet . Vi tog oss som nr 2 i Sverige till elitlydnaden & första pris , vi tävlade i bruksspåret men tyvärr satte en skotträdsla stopp för fortsatta äventyr . En tik som lärde mig vikten av att SE varje individs styrkor & ta fram dem – Astra var ingen hund som ville kampa ,slita ,dra & hon hade ingen medfödd stor uthållighet för att arbeta under längre tider & vi var väldigt beroende av ”bra väder ” . Med Astra fick jag lära mig nytjja hennes höga följsamhet , stora matglädje & jaktleken för att knyta i hop ett elitprogram med glädje . Lärde mig också vikten av att ha en god balans i uppvärmningar & förberedelser . Astra gav mig verkligen mängder av verktyg för att kunna fortsätta arbetet med egna hundar men också var detta starten till att hjälpa många andra ekipage ……

Utbildad allmänlydnadsinstruktör & tävlingslydnadsinstruktör- har kursverksamhet via lokalklubben sedan 10 år tillbaka & har även fått förmånen att coacha glada träningsgäng genom olika läger eller träningshelger . Titlar i all ära men det finns inget man lär sig så otroligt mycket i som då man praktiskt får arbeta med ekipagen & hundarna.

Jag brinner för de mentala bitarna & jag vill också gärna lägga vikten på detta vid träning /problemlösningar . Kan jag tillsammans med föraren se varför hunden agerar som den gör ” , ev bakomliggande faktorer då kan vi också finna ett verktyg för fortsatt träning . Blundar vi för att läsa hunden & varför den gör som den gör & i stället går omvägar , mutar , avleder eller kanske åtgärdar ”halvdant” då har vi ett kvarstående problem . Precis som alla dessa mängder av doktorer som ger ett piller /värktablett till halva sverige som har smärtor , man lägger inte vikt på att lösa grundfaktoren till VARFÖR någon har ont eller i vårt fall hunden agerar /beter sig , utan lindrar tillfälligt & på ytan & effekten blir oftast att det kommer ut på något annat vis /yttrar sig annorlunda…

Tillsammans med en nära vän har jag arbetat en del med avel då jag 05 fick möjligheten att bli delägare i hennes kennelverksamhet . Vi har under åren kompletterat varandra otroligt bra & varit ett starkt team – duktiga på olika områden . Iomed detta arbete fick jag en ny stor kunskapsbit gällande att finna avelsdjur ,  parningar , valpning , tiden med valparna , deras behov & utveckling . Ett område som med uppfödar ansvaret gav mig en stor kunskap var de omplaceringar som kom tillbaka – hundar som inte , pga olika anledningar , fått de rätta förutsättningarna i sina nya hem  – de kom tillbaka med utvecklade hundaggressiviteter , bytesförsvar , stresspåslag & utan regler & trygghet – man får en stor förståelse för vilket otroligt anpassningsbart djur hunden är efter att ha arbetat med dessa omplaceringar under några månader innan vi fann nya hem till dem- se dem förändras till det positiva med rätt vägledning  . kennelverksamheten är tyvärr pga sjukdom i tiklinjen nedlagd .

 2003 fick jag äran att köpa Demefinezz Gry – en tik som alltid gjorde mig stolt ! Ett litet rivjärn som alltid hade många bollar i luften 🙂 Gry var en otroligt komplett rottweiler – en väldigt stark kropp som var extriört välbyggd & snygg – grysan rockade vid många tillfällen i ringarna ,skiten av de ”större” , då hon orkade springa , springa & springa lite till – bland 100 hundar så syntes Grysan för sin utstrålning , hon hade alltid glimten i ögat ! Vi tävlade i elitspåret & var uppflyttade till elitklass lydnad . Gry var en väldigt duktig spårhund & en rolig planhund då hon trots sin storlek alltid ville dansa & älskade applåder . Grysan styrkor var hennes vilja att vara till lags , hon var inte bara nära utan väldigt närvarande i blick & tanke hela tiden – bara matte var nöjd med hennes prestationer så behövde Grysan aldrig något mer på denna jord – på något vis levde vi för varandra & det går inte en dag utan att det hugger till i hjärtat då jag än en gång inser att jag inte kommer få känna hennes kind mot mitt ben .  Grysan lämnade mig med sin tennisboll i munnen våren 2012 …  men vi ses igen Gry det lovade jag dig !

2005 var det dax att falla för Demefinezz I kull & kennelmamman kunde aldrig återigen valt en bättre hund – Inez är min PÄRLA på så många vis . Inez står för mod , trygghet & energi   . Inte alltid har hon varit en ”lätt” hund . En hund med så mycket energier som Inez har ska nog leva i en kropp med större följsamhet – helt enkelt inte i en rottiskropp,  då energierna många gånger kombinerat med rottweilerns övriga egenskaper gjort Inez svårarbetat på det viset att hon blir väldigt mycket hund att packa i hop för att kunna prestera . Rottweilern är känd för att kunna själv & kanske också ifrågasätta , lägg på mallens kamplust på detta & även deras uthållighet . Målen för mig & Inez har många ggr varit knutna till så mycket annat än uppflyttningar & klassvinster  – det största målet har varit att komma överens på tävlingsdagen , att kunna framföra & styra en sådan krutdunk  . man blir ju vis med åren , så även Inez – vi har lyckats & har i dag en stark relation & jag vet exakt vad som krävs av mig som förare för att Inez ska prestera som bäst . Vi är i dag GK i elitspåret , uppflyttade till klass III & tävlat söket . Vårt mål är CERT i spårhundsgruppen & detta målet är satt till våren 2013 …. En hund som lärt mig vikten av relation , kommunikation ,ordning & reda för att hon ska få bästa förutsättningarna.      

 April 2012 samma dag som grysan försvann föddes Havrevingens J kull – efter en lång väntan & studerande av mallen kontra HH.n så föll kortet tillsut ganska så självklart på HH – ångrar inte en sekund valet av uppfödare , valpkull & till slut havrevingens Jhippo .

Ett oskrivet blad är han – energisk ,orädd ,nyfiken med ett väldigt stort hjärta . Och kanske är det just detta stora hjärta den lilla killen har som jag fastnat så för – hans närhet & mån om att göra rätt påminner så om grysan , hon som lämnade mig då Jhippo föddes . Kusligt & kanske var det ödet :))

Rottweiler kontra HH – lika mkt olikheter som likheter faktiskt :))

För jhippo går det fortare än vad matte hinner med att tänka . jhippo är en arbetsnarkoman redan & jag har flera ggr sagt till honom att ta det lilla lugna så han inte arbetar sönder sig , blir sjukskriven eller går in i väggen :)) genom leken har vi utevcklat spåret & uppletandet samt påbörjat en del moment . Han är grymt stark i spåret & att leta föremål måste han gjort i ett tidigare liv som retriver  :)) Vi trivs otroligt gott tillsammans & jag tror uppfödare träffade rätt genom valet av valp – för Jhippo är jag tryggheten ,bromsklossen men också den som ger honom ordning & reda då det spinner i väg i alla hans egna ogenomtänkta ideeer. Jag är en dominant & lugn person  , vilket jhippo behöver .För mig är det viktigaste alltid med alla hundar relationen & förståelsen för varandra . Jhippo & mitt första delmål är uppsatt till 013-04-20 – appellsök el spår. Det stora målet är SM & dit ska vi !

Genom denna BLOGG så kommer jag dela med mig av mina tankar i träning & tävling . Många hör av sig om tips & råd & min strävan är att genom denna sida skriva om egna erfarenheter gällande området ….

Väl mött!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s