It takes two to tango ….

med den överskriften öppnar jag upp en blogg & också det första inlägget …

Tanken & syftet med bloggen är att få i skrift en typ av öppen träningsdagbok – för min egen skull alltid naturligtvis, men också i hopp om att kanske sprida lite tankar & nya ideer .Jag är ingen person som har ett behov av att allt som läses eller höres från mig ska låta bra , framgångsrikt – därför kommer denna blogg även innehålla misslyckanden & tankar som dessa medför , svär gör jag ofta & mycket så det kan jag lika gärna börja med att be om ursäkt för – sådan är jag & passar det inte er troende så lämna sidan omgående …

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

”Ledarskap ” …. oj oj oj nu blir det väsen – detta omdisskuterade ord som nästintill blivit farligt att ens sätta i sin egen mun – fult , skarpt , tråkigt – you name it ! SJÄLV då till skillnad från andra , så blundar jag inte för att jag faktiskt har & VILL HA ledarskap över mina hundar – jag har aldrig heller sett ordet eller lagt in något för mig eller mina hundar negativt för dem med ledarskapet dvs att mitt ledarskap skulle medföra rädsla & osäkerhet för dem .

 • Min strävan i mitt ledarskap är :
  Att bli en resurs för min hund genom att skapa ”arbetstillfällen” /aktivering på mina initiativ.
  Att leka mycket med min hund & i leken lägga in ordförståelsen för loss , komma in , vänta ,varsegod . Att genom leken se & lära mig ”vad för individ” jag fått gällande – anpassningsförmågan = hur lättstartad han är , koncentrationen , intensitet i den sociala kampen , lätthet/svårighet att komma in med föremålen . Att ta sig tiden i leken för att tjecka dessa bitarna gör att jag med lätt het fortsättningsvis kan ha en plan för bitarna jag såg att min valp redan som liten har med sig .
 • Leken är för mig relations skapande under förutsättning att man anpassar leken utifrån varje individ . jhippo som jag har nu såg jag snabbt att leken behöver innehålla balans , kontroll & koncentration just för att skapa rätt minnesbilder – medans Astra som var min andra hund inte alls behövde någon kontroll , balans eller krav på sig i leken – hon behövde få växa , ta för sig & vara lite olydig  . Att låta en sådan lättstartad hund som Jhippo är , skapa sin egen lek med sina egna rutiner ex att ständigt försöka tjyva föremål , att inte lyssna på varsegod eller ännu värre att inte ha ngt vänta = toleransövningar för en sådan ”het hund” eller att leka genom att ständigt kasta ,tjhoa & tjimma utan ngn kontroll skapar en ”stresskarusell” . Att ha en hund som inte lyssnar på loss , inte orkar sitta stilla då man slänger en leksak , inte lyssnar på ”nej” då man ska stoppa undan leksakerna – alla dessa exempel och många mer är ”bevis” på att relationen inte klickar ännu & man har områden man behöver jobba med innan man sätter in hunden i massor av momentlära . Hur tråkigt är det inte att köra ett moment som går strålande för att belöna med kamp & det slutar med att konflikt uppstår gällande vem som ”äger” kampleksaken ?? . leken är ett strålande område för att skapa relation & få hunden på det klara med vilka spelregler som gäller för att ni ska kunna spela som ett ”team ” .
 • Leken skapar också något som många saknar i dag – den skapar förväntningar riktat mot rätt källa . Hur underbart är det inte att ta ut hunden ur bilen & den vänder upp med glimten i ögat & frågar vad man har på G för roligheter i dag – spelar ingen roll att hundar skäller i bilarna , det kommer folk & någon annan leker med sin hund i närheten – din hund ser dig som resursen & nödvändig att samarbeta med för att få ha roligt .
 • Som ledare för hunden vill jag också vara en trygghet & vägledare – att ta med valpen unghunden på mycket , under förutsättning att jag har tiden för hunden på platsen jag släpar med den till . Visa hunden världen men se till att stå vid dens sida & anpassa leken , aktiviteterna till hur hunden upplever den nya miljön . Jag åker runt till olika klubbar ,platser där det är mer eller mindre mycket folk ,andra hundar , bilar ,barn mm & mitt mål i dessa är oftast bara ett & det är att få en fin lekstund – en fin lekstund är för mig att jag ser att unghunden släpper omgivningen & deltar engagerat i leken med koncentration ,bjudning & hög förväntan utan oroligheter.  Att skapa denna bubbla av bara positiva  energier mellan hund & förare är ju starten på tävlingskarriären oavsett gren .
 • I hemmet finns för hundarna precis som för barnen & vuxna , regler att förhålla sig till & när alla är införstådda med husets regler då skapas också en trygghet & lugn & ro .Finns inget värre än att komma till hem där hundarna stressar runt benen & under flera timmars besök så springer de runt & aldrig finner ro – då vill jag tillägga att det inte är för mig & min skull jag upplever det jobbigt utan för hundens skull . Långt i från alla hundar har i dag en av knapp – jag har haft en hund med sådan knapp & hon hade dessutom en otrolig balans i sin socialitet – folk upplevde henne tråkig då hon nosade ,viftade på svansen & gick å la sig – GUDOMLIGT agerat ! tänk om vi kunde ha fler hundar som hade den ”normala” & sunda hälsningsritualen som vad hon hade. Lär hunden vad man ska göra då det kommer främmat så som andra barn eller vuxna , andra hundar mm genom att visa den vad du önskar av hunden i stället för det den tidigare agerat med . Gör det inte så svårt för hunden genom att tillåta den tänka för mycket själv 🙂 i vardagen , det ställer bara till det med tanke på vad de flesta hundar har för instinkter & agerar alltid med dessa så är det egentligen korkat att inte i stället visa HUR man uppträder innan valpen uppträder så som den anser det OK att uppträda 🙂
 • Till skillnad från många andra så finns det stora skillnader för mig som förare i hur jag förhåller mig till hunden beroende på om det är i vardag eller om vi tränar moment – rena moment vill jag hunden ska uppleva med mig total glädje , så högt motiverad så den inte hör eller ser något annat men då kommer vi återigen till detta med relation & spelregler . För att ha en hund i så hög motivation för en uppgift så måste man ha en grundplatta där leken & spelregler/relationen är 100%   ….annars får man problem i momenten så som ifrågasättanden , hög motivation som går över i stress , hundar som inte orkar hålla i hop & sortera , hund som inte släpper , piper . I vardagen finns inga höga förväntningar inlärda från min sida till hunden – den har inga krav på sig att prestera med snabbhet eller snygghet . Använder inga kommandon från tävlingslydnaden utan mera vardags kallelser så som ”kom” , ” sidan” . Hunden ska utföra vad jag ber den om & den behöver inte älska vad jag ber om heller men det är nödvändigt att utföra vad jag säger för att alla ska må bra , vi ska över en väg , vi möter en hund , vänta på maten . Det som däremot ÄR viktigt är att det jag ber om SKA genomföras & så som jag tänker så är det i vardagens krav från mig  & leken jag med lätthet & utan att behöva förknippa det med några roliga moment , kan ta disskussionen eller ev. oliktänkande som uppstår . Skulle aldrig drömma om att utsätta min hund för att inte se skillnad på vardag eller planarbete gällande intensitet & förväntan – att inte tillåta våra hundar i vardagen få varva ned utan där ska de också gå och vänta på ett klick – funkar säkert på många hundar men jag ställer mig frågan om det är naturligt agerat & schysst från vår sida ? . Att få möjlighet att spara energier till dagarna det ”gäller” låter sunt för mig & har funkat med egna likväl som omlärning på ekipage eller omplaceringar .
 • Kommunikation är A & O – många hundar kommunicerar i dag med sina förare mer eller mindre bra beroende på vilken plats de befinner sig på – jag anser att hunden lärt sig ”vart” det lönar sig att lyssna ordentligt & vart det går att ”komma undan” . Ta fem minuters regeln på varje promenad för att skapa kommunikation , gör detta genom leken , överraska hunden genom att plocka upp ett föremål & lek med kommunikation dvs – sitt stanna -varsegod -kontakt – kasta & komma in . De flesta hundars uppgift på promenaderna i dag är att bygga muskler genom att slita sig framåt till nästa luktfläck – känner du igen dig & vet att tiden i vardagen är svår att få i hop med hunden – ta då denna 5 minuters regel & gör till rutin . Eller om du släpper din hund mycket i skogen – tänk nästa gång på ”vad gör hunden då kopplet åker av ” – vänder den upp & frågar vad ni ska göra eller sticker den & gör sina egna uppgifter & hamnar i sin egen värld . Mitt mål är att få en ”lättkommunicerad kanal mellan mig & hunden oavsett plats vi befinner oss på – inte bara på en appellplan ….
 • Mycket hantering av sin egen hund , till att börja med i trygg miljö & där avancera i hanteringen , böj ,sträck ,lyft ,lägg på rygg , tänder . Ta sedan med detta ut i andra miljöer , träna med dig själv innan andra ska våldta din hund 🙂 är så vanligt att man tränar en basic hantering i hemmet för att sedan anse hunden klar för omvärlden – i senare läge & med facit i hand visar det sig många ggr att hunden egentligen inte ens är trygg med matte/husse i ny hanteringsmiljö , chipp läsare , hantering på bord  – kan inte hunden vara trygg med föraren i konstiga hanterings situationer då är det inte högts troligt att den är mer trygg med okänd person .
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s